
تصویری که از کلمه گنگستر در ذهن اکثر افراد جای گرفته است بر اساس افسانهها و داستانهای درام آمریکایی است که بیشتر در سینماها شاهد آن هستیم. بازی Empire of sin ساخته شرکت Romero Games نیز برخی از این تصورات را وارد شخصیت پردازی بازی، دیالوگها و سبک و گیم پلی بازی کرده است. بازی کمیزیاد به این کلیشهها روی آورده است که کمیممکن است نا امید کننده باشد. اما این استایل انتخابی بازی است و جمله قبل بر اساس نظر شخصی میباشد. مشکل اصلی لایه استراتژیک بازی است (زندگی روزمره یک خانواده گنگستری) که کمیخسته کننده است و گیم پلی نسبتا دشوار دارد. کسانی که به دنبال یک بازی گنگستری استراتژیک و یا گنگستری مدیریتی هستند، کمیباید در خرید این بازی احتیاط کنند.
با این تفاسیر باید یک سری چیزها شفاف سازی شوند. بازی Empire of sin تلاش نمیکند تا جایگزین بازی کلاسیک Gangsters: Organized crime ساخته سال 1998 شود، زیرا که پس از مقایسههای بسیاری که منتقدان و طرفداران با این بازی انجام دادند، شرکت سازنده این موضوع را به صورت رسمیاعلام کرد که این دو بازی قابل مقایسه با یکدیگر نیستند. این بازی در واقع ترکیبی از بازیهای Jagged Alliance و X-Com میباشد که عناصری از بازی Civilization را نیز در خود دارد. همچنین تعاملات شخصیتهای بازی کمیمشابه با بازی Crusader Kings III میباشد. پس اگر به دنبال بازی به سبک Gangster: Organized Crime باشید این بازی کمیبرای شما نا امید کننده خواهد بود. اما این مقایسه ضعفهای اصلی بازی Empire of Sin را در قسمت استراتژی نمایان میکند.
بازی EoS را میتوان به سه بخش تقسیم کرد. بخش اول مدیریت لایه ای استراتژیک است که شامل لایه تاکتیک جنگی و لایه مربوط به شخصیت کارکتر است. هر کدام از این لایهها به تنهایی بسیار خوب عمل میکنند اما در کنار یکدیگر گیم پلی ابتکار و نوآوری لازم را ندارد. در واقع شرکت Romero Games بخشهای کوچک و مختلف را توانسته به خوبی در هم ادغام کند و آن را در قالب کلی یک بازی نمایش دهد. آیا محصول جو اضافه در کارخانه آبجوسازی خود ذخیره کرده اید؟ میتوانید آنها را برای سود و بهتر شدن روابط دیپلماتیک به جناحهای دیگر بدهید. بازیکن میتواند سطح امنیت خود را ارتقا دهد تا در هنگام جنگ و درگیری از محافظان و کرکترهای بیشتری بتواند استفاده کند. در کل هر لایه استراتژیک بازی چالشهای خاص خود را دارد و تاثیر آنها روی هم نیز این چالش را لذت بخش تر میکند.
مکانیک جنگی بازی با اینکه نوآورانه و خلاقانه نیست ولی بی نقص است. اگر بازی X-Com را تجربه کرده باشید، با یک بازی مشابه روبرو خواهید شد. اسلحه پلاسمایی را با یک مسلسل تامپسون عوض کنید و بوم! بازی Empire of Sin به وجود میآید! در کل اگر از گیم پلی X-Com خسته شده اید، رنگهای متفاوت و گرافیک جذاب این بازی هیچ حس تازگی به شما نمیدهد.
در بازی کلاسهای شخصیتی متفاوت و قابلیتهای جدیدی برای بدست آوردن و یادگیری وجود دارد. همچنین با تعاملات مختلف بازیکن میتواند ویژگیهای جدید را باز کند. کارکتری را در بار Speakeasy برای طولانی مدت رها کنید و او را مست تحویل بگیرید! اگر از اسلحه زیاد استفاده کنید، نشان و پاداش تیراندازی را دریافت خواهید کرد. در هر صورت همه این تعاملات و به هم پیوستگی آنها تا حدی جالب توجه است. بعد از مدتی جنگهای بازی زیاد میشوند خصوصا هنگام جنگهای گنگستری و پس از مدتی روند بازی خسته کننده میشود و هیچ راه حلی برای پشت سر گذاشتن جنگها بدون درگیری مستقیم بازیکن وجود ندارد.
بخش ایفای نقش بازی هم مانند لایه استراتژیک آن بی نقص و جالب است. در ابتدای بازی چهارده رئیس گنگستر منحصر به فرد، برخی واقعی و برخی خیالی، برای انتخاب وجود دارد. هرکدام هدف و داستانی متفاوت برای دنبال کردن دارند. همچنین پنجاه و پنج گنگستر با عناصر داستانی متفاوت را میتوانید به خدمت بگیرید که هرکدام روایت، دوستان، دشمنان و روابط عاشقانه خود را دارند که همین به پویایی بازی کمک بسیاری میکند. مسیر ماموریتهای داستان بر اساس نتایج و انتخابهای مختلف میتواند تغییر کند همچنین ممکن است اثر آنها بسیار جلوتر مشخص شود. برای مثال در یکی از ماموریتهای بازی یکی از اعضای باند، گروه را ترک کرد چون بازیکن این اجازه را نداد که کرکتر، یک آدم معمولی که دروغ گفته بود را شکنجه دهد. و این نکته نشان میدهد که شخصیت و پیشینه کرکترها روی رفتار آنها تاثیر دارد.
با در نظر گرفتن توضیحات داده شده درباره قسمت استراتژیک بازی، چیزی که با آن مواجه میشوید به خوبی مشابه توضیحات و راضی کننده است. اگرچه گزینهها و قابلیتهای زیادی در دسترس نیست اما باز هم بازی جذاب خواهد بود. بازی Empire of Sin و Gangsters: Organized Crime با اینکه ژانر یکسان دارند اما قابل مقایسه نیستند. بازی G: OC حس اداره یک امپراطوری باند خلافکاری را میدهد در صورتی که EoS به این شکل نیست. در G: OC تجارت قانونی و پولشویی به اندازه تجارتهای زیرزمینی و غیرقانونی مهم است زیرا که باید برای سود بدست آمده خود درآمد قانونی نشان دهید. در G: OC شما برای گرفتن حق محافظت خود از فروشگاهها و بقیه کسب و کارها باید گروه چند نفره بفرستید تا پول را جمع آوری کنند. اما بازی Empire of Sin این جنبهها را به کلی حذف کرده و بازی را به یک بازی استراتژی ساده تر تبدیل کرده است. شما دیگر درگیر کسب و کار قانونی خود نخواهید بود، همچنین تنوع کسب و کارها بسیار پایین و محدود است برای مثال کازینو، کارگاه آبجو سازی، هتل و یک خانه امن که میتوانید یکی از اعضای خود را در محله یک باند دیگر مستقر کنید. بله! دیگر خبری از وامهای کلان، بلیت قرعه کشی غیرقانونی و شرکتهای هرمیقلابی نیست.
نبود گزینههای استراتژیک بیشتر باعث میشود گیم پلی بازی به سرعت تکراری شود و چیز جدیدی برای ارائه کردن نداشته باشد. در واقع شما باند خود را به گوشه ای از شهر منتقل میکنید، چند کسب و کار غیرقانونی راه میاندازید، جنگ بزرگی شکل میگیرد و دوباره این چرخه تکرار میشود. اما در بازی Gangster: Organized Crime شما گزینهها و قابلیتهای بیشتری را در اختیار خواهید داشت که به تصمیمات بازیکن در بازی عمق و اهمیت میدهد، یعنی شما میتوانید زندگی جنایت کاری را رها کنید و برای یک پست سیاسی کاندید شوید، تا به شهردار، وکلای دادگستری، قاضی، اعضای هیئت منصفه، شاهدان و حتی پلیس رشوه دهید. میتوانید از مشاغل محلی اخاذی کنید و حتی کسب و کار دشمن را در روز روشن آتش بزنید. این قابلیت را دارید که آدم ربایی کنید و از آنها حرف بکشید. حتی میتوانید یک باغچه خالی بخرید بدون آن که بخواهید در آن کسب و کاری راه بیندازید. وقتی به این قابلیتها در بازی G: OC نگاه میکنیم، بازی Empire of Sin هیچ چیزی برای ارائه ندارد و تک بعدی محسوب میشود.
با این حال جزئیاتی که در بازی Empire of Sin وجود دارد قابل تقدیر است. برای مثال بازیکن میتواند جنبههای مختلف کسب و کار خود را ارتقا دهد. مثلا بار Speakeasy میتواند از یک کافه محلی به یک کلوپ پرطرفدار تبدیل شود؛ کارخانه آبجوسازی بازیکن میتواند از ساختن نوشیدنی نامرغوب به ساخت ویسکیهای با کیفیت برسد که بیشتر مورد توجه افراد ثروتمند قرار میگیرد. با این حال نداشتن گزینههای بیشتر برای ایجاد کسب و کار باعث میشود شما در آخر تعداد زیادی از یک نوع کار را بدست بیاورید و تنوعی در کارهای غیرقانونی خود نداشته باشید.
در آخر باید بگوییم بازی Empire of Sin بازی بدی نیست. اما کمبود محتوا در بخش استراتژیک و مدیریتی بازی باعث میشود تا بازی نتواند پتانسیل کامل خود را نشان دهد. ولی گیم پلی بازی در بخش نبردهای تاکتیکی و ایفای نقش بسیار بی نقص طراحی شده است. اگر به بازیهایی با سبک نبرد X-Com علاقه مند هستید، این بازی بی شک برای شما بسیار جذاب خواهد بود. اما اگر به دنبال یک تجربه عمیق در ژانر استراتژی و مدیریتی هستید به احتمال زیاد این بازی مناسب شما نیست.
نقاط ضعف و قوت
گرافیک خوب
موسیقی خوب و طراحی متناسب با فضای سالهای 1930
روایت و داستانهای گنگسترها پیشینه و شخصیت منحصر به فردی به کرکترهای گنگستری بازی میدهد
گیم پلی استراتژی محدود و تکرار شونده است
هیچ نوآوری و خلاقیتی در نبردهای بازی که مشابه با X-Com است مشاهده نمیشود
نبرد تاکتیکی بازی تکرای و خسته کننده میشود و کمبود قابلیت گذشتن از نبرد مستقیم کاملا حس میشود
نمرات
گیم پلی - 6
گرافیک - 7.5
کمپین - 7
موسیقی - 7.5
7
نمره کل
طراحی نبرد های تاکتیکی و ایفای نقش کرکتر ها بی نقص می باشد اما به علت کمبود محتوا در قسمت استراتژی کمی از جذابیت بازی کاسته می شود.